diumenge, 29 d’abril del 2018

DIA 26 D'ABRIL: CLASSE 17

ANIMAL PREFERIT

De vegades les diferències ens fan igual. A aquest video podem observar com un gos i una persona a pesar de ser dues espècies diferents s'acaben unint inclús més que amb altres de la seua espècie. Possibement el xiquet fora rebutjat per no poder fer el mateix que companys seus, o ell mateix es senquera desplaçat per la mateixa raó, i es tanca sol a casa amb els videojocs, pero al veure que si el gos podia jugar i fer el mateix que si tingués les quatre potes, el xiquet va decidir no tancar-se més i eixir a jugar. 

D'altra banda, recordem informació sobre els éssers vius, per poder començar les presentacions dels nostres animals preferits:
A continuació us presente algunes de les presentacions que han fet els eus companys de classe amb el seu nom i blog o jo sobre els nostres animals preferits, no ha donat temps a fer-los tots així que el pròxim dia col·locaré a aquesta mateixa entrada les que queden.



Aquest és el meu.


María Fernández Gismero: https://mariafergisnatural.blogspot.com.es/

LA GALLINA: https://prezi.com/view/KfPhMZE67E8zzpPGEpb1/
Patri Asensio Crespo: http://patribenissa.blogspot.com


Christian Santamaría Cardona: https://elrincondelosenanitosdecasa.blogspot.com.es/?m=1


Rocío Tenza Abril https://projectedemestraua.blogspot.com.es


Estela   Llorens Català https://esteladcmn.blogspot.com.es/


Raquel Gadea Francés: https://raquelgadea.blogspot.com.es/

EL LLOP I EL LLEÓ: https://sites.google.com/view/aprenem-junts/p%C3%A1gina-principal
Isabel Martínez Martínez: http://saviesanatural.blogspot.com
Manuela Bricio Ibàñez: http://nostramarenatura3.blogspot.com


Ainoa Valls Bañón


Blanca Giner Poveda: https://infantilconblanca.blogspot.com.es


Rocío Pascual Lorenzo: https://rpl-91.blogspot.com.es/

dijous, 26 d’abril del 2018

DIA 24 D'ABRIL: CLASSE 16

DIA DEL LLIBRE
Si bé, després de veure el video podem enfocar la seua reflexió en deus direccions: l'esforç i no el fies de tot, ja que és pot entendre que més que ajudar, el que la nina vol, és canviar-li el lloc a la xiqueta.
Tanmateix em centraré a l'esforç. És clar que per realizar qualsevol objectiu en la vida em d'esforçar-nos, encara que siga poc, per poder-lo aconseguir. En el meu cas no puc esperar tindre el títol de mestra estant asseguda jugant a la videoconsola, hauré d'estudiar i treballar per a aconseguir-lo.
Amb el xiquets podem treballar-ho poc a poc, per exemple si fan un dibuix i algú ha fet un castell mol bonic, si altra persona al principi no li ix bé i vol fer-lo com el seu company/a li haurem de fer-li veure que pràcticant podrà complir el seu objectiu.

Per al dia de hui haviem de donar-li aquesta fitxa a un xiquet/a d'entre 3-6 anys per a que diguera quins d'ells eren éssers vius i per què:

Malauradament jo no vaig poder realitzar-li-la a cap xiquet/a perquè no tinc cap proper amb aquesta edat, però els meus companys si que van poder fer-ho i aquestes van ser algunes de les respostes:

  • Rana: Si
  • Cullera
    • No
    • Si, perquè servix per a menjar.
  • Arnaya
    • Si  
    • No, perquè no servix per a res.
  • Pa: No
  • Arbre
    • Si
    • No, perquè no té ulls
  • Rosa
    • No 
    • Si, perquè quan l'agafem fa olor
  • Paloma: Si
  • Coxe
    • No 
    • Si, perquè es mou. Perquè ens porta als llocs. Perquè creix.
  • Gat: Si
  • Os: Si perquè parlen en ell. 
  • Xiqueta: Si perquè és com ells.
Podem extraure que els xiquets atribuixen certes caracterísitques de les persones als objectes, és a dir, ells saben que són éssers vius: es mouen, parlen, fan olor, creixen, realitzen accions amb una finalitat. Per tant si algun objecte també ho fa, vol dir que també ho és i el mateix al contrari. 

Per altra banda, aquesta setmana ha sigut el dia del llibre, aleshores em reflexionat sobre la importància de llegir. Llegir a més de desenvolupar el nostre vocabulari i la nostra capacitat de expressar-nos, també ens pot servir per a crear el nostre propi mon on evadir-nos per uns instants de la realitat, ens pot ajudar a refelxionar sobre algues coses, ens ajuda a traure les nostres emocions o inclús gràcies a la passió per la lectura, pots fer amics que tinguen en comú amb tú la lectura.
En general, els xiquets quan són menuts, tenen interés per llegir, volen que els lliges un conte o si estan aprenent a llegir, te'l volen llegir ells. Però a mesura que ens fem majors, aquest sentiment desapareix, pot ser perquè les lectures obligatories ens fan avorrir la lectura? perquè com anem creixent tenim més resonsabilitat i feines i no tenim temps? o simplement la tecnologia, les imatges, la comoditat, està fent desapareixer la lectura?
Personalment, crec que alguns si que han deixat llegir, ja que un llibre pot costar 5 hores de llegir mentre que veien la pel·lícula com a mol t'ocupa 2 o 3 hores, tens els paissatges i les descripcions visualmnt ja fetes, és a dir no has de llegir una pàgina sencera de descripcions quan la pots veure. En fí, encara que no semble veritat algunes persones expliquen aquesta raó com a resposta a per què no lligen. 
En el meu cas ha sigut perquè pot ser no trobe el llibre que m'atraga, i si el trobe no tinc temps per llegir perquè he de fer treballs i estudiar, a més quan trobe un estona lliure preferixc quedar amb els amics o simplement descansar.
A classe hui hem el·legit un llibre sobre ciència del qual hem d'elaborar un tipus de fitxa per a recomanar el llibre, el resultat es podrà vore a l'entrada del dia que ho exposem.

En infantil, hem de motivar als xiquets a llegir, que no obligar a fer-ho. Mitjançant teatres, disfresses i dibuixos despertem la seua curiositat per les històries, volen saber el perquè com i quan de les històries i escoltar-les. A mesura que aprenen a llegir, ja agafen ells mateixa els contes, inclús alguns fan les seues seqüeles imaginant que podria pasar si en compte de acabar així la histoòria ho haguera fet d'altra forma.

En fi, el gust de la lectura no s'hauria de pedre mai, i els que realment seguixen llegin tenen més imaginació i creativitat, trets molt importants en el futur, com ja he explicat a altres entrades.



diumenge, 22 d’abril del 2018

DIA 19 D'ABRIL: CLASSE 15

ÉSSERS VIUS: MR.POTATO

L'assejament escolar o bullying no és algo que estiga de moda, ni que hi haja més ara que abans, simplement és que ara la gent no té por a dir en veu alta que els estan assejant. Els xiquets poden ser molt cruels de vegades, però també ho són els adults. Com podem veure a aquest fragment de la pel·lícula: "En frente de la clase", fins i tot els professors responien negativament davant del xiquet. En aquest cas, ja no es tracta d'un aspecte físic o d'una forma de ser, aquest xiquet té el Sindorme de Tourette, el qual produeix moviments i sorolls involuntaris. S'enten que quan una perona té alguna diferècia destaque de forma negativa o positiva en front la resta, i és algo que no podem evitar, però no per aquesta raó hem de ser irrespetuosos o s'hem de burlar d'aquesta diferència. Com bé fa el director d'aquest centre, li cedix la paraula al xiquet per que puga explicar el que li passa i de quina forma li poden ajudar, apel·lant així a la bona part que tenim les persones, així i tot moltes persones seguixen assejant a altres, si són xiquets podem tractar aquests temes a l'aula i que d'una forma paulatina entenguen el seu error, si són adults, doncs bé, és pot tractar de mitjançant la paraula explicar-los el mateix que als xiquets.
El tema de l'assejament és molt important per a mi, i és una de les raons que més destaquen de per què he escollit aquesta professió, de forma que us agradaria que tractara una o més entrades integres a aquest tema m'ho podeu deixar als comentaris.

Quin és el teu animal favorit?
Hui hem comensat amb l'exposició dels nostres animals favorits. La meua companya Laura, ha sigut la primera en exposar el·legint com a animal favorit el següent:


Podeu visitar el blog de la meua companya al següent enllaç:

MR. POTATO
A la classe de hui hem realitzat la pràctica del Mr. Potato, és una pràctica sennzilla que podem realitzar amb els nostres alumnes i que els ajudarà a intrduïr-se amb el tema dels éssers vius, ja que podan veure cada dia com creix la herba.
Per a realitzar aquesta pràctica necessitarem:
menjar de pardal
  • Un pot de cristall o una botella (per a que es feu una idea del tamany, de 0.5l o els pots de tomaca fregida de cristal)
  • Un calcetí calça o unes mitjes
  • Terra per a plantes o per a gats
  • Menjar de pardal (llavors) o herba per a gats
  • Aigua
  • Material per decorar:
    • ulls de plàstics
    • botons
    • fil ( i agulla per cosir)
    • gometes menudes 
    • pompons de tela
    • pistola de silicona
    • altres
De normal s'utilitza o el menjar per a pardals i la terra per a plantes o herba per a gats i la terra per a gatss, però jo ho he utilitzat tot.

1. El primer pas és retallar la punta del calceti (perquè si no la junta de la punta no deixaria creixer la herba), fer-li un nuc i posar-lo del revés per a que el nuc quede dins del calceti.

2. Posem la calça al pot de cristall, de forma
que quede com una bolseta dintre.
  
3. Col·loquem les llavors dins

4. Posem la terra, de manera que les llavors
queden baix i la terra dalt (tot i que és al revés
perquè ara li donarem la volta)
      5. Nuguem la calça de forma que les llavors i la terra queden apretades.

6. El decorem


7. Li banayem el cap, posem aigua al pot, i col·loquem el nostre
Mr. Potato damunt, de forma que el troç de calça sobrant de quan
li hem fet el nuc quede dins de l'aigua i així no caldria regar-lo tots el dies.
Aquests són els que hem fet tota la classe.
Ara sols queda esperar a que creixca. Com no tinc classe tots els dies a aquesta aula, aniré posant fotos de la seua evolució però no serà de cada dia.

DIA 7
DIA 5

DIA 14
DIA 19




DIA 21
DIA 21
(tallant la mitja per a que crixca amb més espai)

dimecres, 18 d’abril del 2018

DIA 17 D'ABRIL: CLASSE 14

ÉSSERS VIUS: PER QUÈ HI HA TANTA DIVERSITAT A LA NATURA?

Com he esmentat a alguna entrada, avui dia tenim la competitivitat en compte de la col·laboració. La veritat, al principi de veure el video, pensaba que acabaria amb els dos xiquets col·laborant amb un xicotet lloc amb llimonades i sucs de taronja, es repartirien els beneficis i ja. Evidentement no ha sigut així, però si en compte de mirar la part negativa mirem la positiva, la competitivitat és a dut a ser emprenedors, veure més allà d'un exprimidor, gots de cartró i una taula de fusta. Gràcies a voler aconseguir més clients, fomenten la seua capacitat de publicitar-se i conseguir un negoci autònom. A més, és clar que al mercat ha d'haver competència, a veure, són productes i es tracta de vendre més que els altres, però no podien haver parat quan ja tenien el suficient per a viure? Al final ni el producte pel qual estaven treballant era el producte que esperaven, aquest acaba sent un procés mecanitzat amb l'objectiu de superar a l'altre i no de exctraure la millor part del producte per abastir la necessitat del clients. Afortunadament, s'en adonen del que vuic intentar fer veure amb aquesta reflexió, de vegades és millor col·laborar amb la finalitat d'extraure el millor i poder viure sent feliç, que no competir per a viure sent ric i conegut.

PER QUÈ HI HA TANTA DIVERSITAT A LA NATURA?

L’ORIGEN DE LA VIDA A LA TERRA
Abans de començar a explicar aquesta part, m'agradaria destacar que ho faré des de la visió científica. Hi ha centres que són religiosos o xiquets que els hauran contat la versió de la religió. Tot i que religió i ciència pareguen icompatibles, no són, i si es dona aquest cas s'hauria de trobar un equilibri per explicar ambdues visions. 
Resultado de imagen de el reloj de la vida teoria evolucion

Se sap que el naiximent del primer ser viu es degut a que la temperatura de la Terra va baixar i va possibilitar que hi haguera vida al noste planeta fa més de 4 mil million d'anys. La descarrega elèctrica que va originar un primer caldo (caldo primordial), va originar la primera vida i a partir d'aquestes van nàixer les bacteries i posteriorment els éssers vius unicel·lulars i després pluricel·lulars. Amb aquest video podem aprofundir més sobre aquesta teoria: https://www.youtube.com/watch?v=5A0IBsbSOSI

Però, què és un ésser viu?
Un ésser viu és un conjunt d'àtoms i molècules, que formen una estructura organitzada i complexa, que es relaciona amb l'ambient amb un intercanvi de matèria i energia d'una forma ordenada, i que té la capacitat d'exercir les funcions bàsiques de la vida que són la nutrició, la relació i la reproducció, de tal manera que els éssers vius actuen i funcionen per si mateixos sense perdre el seu nivell estructural fins a la seua mort. 

I clar, ara és quan un xiquet ha vist alguna pel·lícula d'animació i ens diu que un coxe també és un ésser viu. Aleshores per poder fer entendre als xiquets què és un ésser viu, podriem realitzar algunes pràctiques com per exemple: per a explicar-los les bactèries, podriem realitzar una visita al laboratori i observar bactèries amb el microscopi, amb els animals podiren parlar del seu animal favorit o d'alguna visita a una reserva natural on podran parlar tant de plantes com d'animals, i per a que entenguen que les plantes també són éssers vius poden realitzar l'experiment del Mr. Potato (Aquest experiment el realitzarem a classe, per tant a la següent entrada s'explicarà co relitzar-lo)
També podem realitzar-los les següents preguntes, ajudant-los amb resultats com aquests:
Resultado de imagen de piojo
  • Quin és l'ésser viu més petit que coneixes?
El poll 

  • Quina és la unitat bàsica per la qual estan formats tots els éssers vius?
Cèl·lules
  • Quines funcions necessita realitzar un ésser viu per viure?
Nutrició, reproducció, relació.

Una vegada ja són més majors i entenen què és un ésser viu, ja podem explicar altres aspectes com els hagen desenvolupat els diferents organismes per a realitzar cadascuna de les funcions dels éssers vius?