dimecres, 18 d’abril del 2018

DIA 17 D'ABRIL: CLASSE 14

ÉSSERS VIUS: PER QUÈ HI HA TANTA DIVERSITAT A LA NATURA?

Com he esmentat a alguna entrada, avui dia tenim la competitivitat en compte de la col·laboració. La veritat, al principi de veure el video, pensaba que acabaria amb els dos xiquets col·laborant amb un xicotet lloc amb llimonades i sucs de taronja, es repartirien els beneficis i ja. Evidentement no ha sigut així, però si en compte de mirar la part negativa mirem la positiva, la competitivitat és a dut a ser emprenedors, veure més allà d'un exprimidor, gots de cartró i una taula de fusta. Gràcies a voler aconseguir més clients, fomenten la seua capacitat de publicitar-se i conseguir un negoci autònom. A més, és clar que al mercat ha d'haver competència, a veure, són productes i es tracta de vendre més que els altres, però no podien haver parat quan ja tenien el suficient per a viure? Al final ni el producte pel qual estaven treballant era el producte que esperaven, aquest acaba sent un procés mecanitzat amb l'objectiu de superar a l'altre i no de exctraure la millor part del producte per abastir la necessitat del clients. Afortunadament, s'en adonen del que vuic intentar fer veure amb aquesta reflexió, de vegades és millor col·laborar amb la finalitat d'extraure el millor i poder viure sent feliç, que no competir per a viure sent ric i conegut.

PER QUÈ HI HA TANTA DIVERSITAT A LA NATURA?

L’ORIGEN DE LA VIDA A LA TERRA
Abans de començar a explicar aquesta part, m'agradaria destacar que ho faré des de la visió científica. Hi ha centres que són religiosos o xiquets que els hauran contat la versió de la religió. Tot i que religió i ciència pareguen icompatibles, no són, i si es dona aquest cas s'hauria de trobar un equilibri per explicar ambdues visions. 
Resultado de imagen de el reloj de la vida teoria evolucion

Se sap que el naiximent del primer ser viu es degut a que la temperatura de la Terra va baixar i va possibilitar que hi haguera vida al noste planeta fa més de 4 mil million d'anys. La descarrega elèctrica que va originar un primer caldo (caldo primordial), va originar la primera vida i a partir d'aquestes van nàixer les bacteries i posteriorment els éssers vius unicel·lulars i després pluricel·lulars. Amb aquest video podem aprofundir més sobre aquesta teoria: https://www.youtube.com/watch?v=5A0IBsbSOSI

Però, què és un ésser viu?
Un ésser viu és un conjunt d'àtoms i molècules, que formen una estructura organitzada i complexa, que es relaciona amb l'ambient amb un intercanvi de matèria i energia d'una forma ordenada, i que té la capacitat d'exercir les funcions bàsiques de la vida que són la nutrició, la relació i la reproducció, de tal manera que els éssers vius actuen i funcionen per si mateixos sense perdre el seu nivell estructural fins a la seua mort. 

I clar, ara és quan un xiquet ha vist alguna pel·lícula d'animació i ens diu que un coxe també és un ésser viu. Aleshores per poder fer entendre als xiquets què és un ésser viu, podriem realitzar algunes pràctiques com per exemple: per a explicar-los les bactèries, podriem realitzar una visita al laboratori i observar bactèries amb el microscopi, amb els animals podiren parlar del seu animal favorit o d'alguna visita a una reserva natural on podran parlar tant de plantes com d'animals, i per a que entenguen que les plantes també són éssers vius poden realitzar l'experiment del Mr. Potato (Aquest experiment el realitzarem a classe, per tant a la següent entrada s'explicarà co relitzar-lo)
També podem realitzar-los les següents preguntes, ajudant-los amb resultats com aquests:
Resultado de imagen de piojo
  • Quin és l'ésser viu més petit que coneixes?
El poll 

  • Quina és la unitat bàsica per la qual estan formats tots els éssers vius?
Cèl·lules
  • Quines funcions necessita realitzar un ésser viu per viure?
Nutrició, reproducció, relació.

Una vegada ja són més majors i entenen què és un ésser viu, ja podem explicar altres aspectes com els hagen desenvolupat els diferents organismes per a realitzar cadascuna de les funcions dels éssers vius?



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada