dilluns, 26 de març del 2018

DIA 15 DE MARÇ: CLASSE 12:

MATÈRIA: DENSITAT


A mesura que anem creixent, comencem a entendre allò del temps. De menuts els dies pareixen anys i no som conscients del temps que passa, mai perdem temps sempre em sembla estant fent algo, però quan creixem, tot i que hi ha dies que se'ns fan eterns, una vegada a pasat una any ens sembla que a 25 de decembre encara estem celebrant l'any nou, però de l'anterior. La majoria, per no dir tots, dels adults sempre tenim les paraules "no tinc temps" a la boca, i parle en primera persona perquè jo sóc la primera que ho diu. Doncs bé suposem que el temps es aquest frasc, la majoria de nosaltres ens centrem en els treballs, estudiar o treballar, i com a molt intentem trobar temps per a la família. D'aquesta forma vejem ja que tenim tot el dia ocupat, però i si en compte de pedre el temps amb el mòvil o pensant amb les mosques ens organitzem? La resposta és fàcil, trobarem un xicotet espai per relaxar-nos ja siga amb els amics fent-se una cervesa, anant al cinema, de tardeig... En conclusió no s'ofegueu en un got d'aigua que sempre tenim uns segons per parar i respirar. Per dir-ho d'alguna forma, com diu al video, si plenem el frasc de pedres (feina) no cap la familia i els amics (pilotes), de forma que per a que capia tot s'ha d'organitzar per tamanys (prioritats).


Si recordem el que hem vist fins ara, sabrem que la matèria ni es crea ni es destrueix, però si que es transforma. Un exemple clar està a les portes de madera de les cases, perquè de vegades ens costa tancar o obrir la porta més que altres vegades? Les portes es dilaten amb la calor, és a dir, varia el seu volum, però la porta seguix sent la mateixa. El mateix passaria amb els ponts, per això si es fixem, als ponts existeixen uns espais, per entendre-ho millor podeu llegir aquest article: https://ingeniero-de-caminos.com/juntas-de-dilatacion-para-puentes/
Amb els metalls, també passa, tot i que aquest experiment és molt perillós de realizar a infantil, inclús a primaria, a secundaria es podria realitzar, o a primaria però per part del professor/a i amb extrema cautela, s'observa perfectament com els metalls és dilaten amb la calor: https://www.youtube.com/watch?v=HO-USkXYMGY

Tots aquests són exemples on una mateixa substàcia pot canviar el seu volum, o be per un canvi de la temperautra, o be per un canvi en la pressió a la que està sotmés eixe objecte.

Per altra banda si parlem del pes i la massa recordarem que el pes necessita de la massa per a definir-se.
La llei d' hooke: f= k·x

Exemple: Un grup d'alumnes ha realitzat un experiment penjant diferents pesos en un moll i ha  obtingut els següents resultats:

El pes l'hem averiguat enganxant els pesos a un moll i com una regla, fins o arribe la pesa indica el seu pes. De manera, que es clar que per saber el pes necessitem de la massa, si no el moll no s'estiraria.




Altre exemple:
Un tros d'un material es col·loca en la superfície de la Terra, de la Lluna i de Júpiter Què podem dir del seu pes i de la "quantitat de matèria" que té en cada lloc?

A la superfície de la Lluna, un mateix objecte produiria un estirament, al mateix moll, menor que el que produiria en la superfície de la Terra i aquest, al seu torn, seria menor que el que es produiria en la superfície de Júpiter. L'estirament no es deu a una propietat intrínseca de l'objecte, ja que depèn del lloc on es trobe.

A aquesta propietat d'un cos que no varia amb independència del lloc on es trobe (a la superfície de la Terra o en l'espai intergalàctic) ni quan s'escalfa o es refreda (el volum sí varia) se li crida massa. Ens indica "la quantitat de matèria" que té un objecte. Es mesura en quilograms (kg).
Com hem dit anteriorment el pes és la força amb la qual "estira" un objecte (per exemple la Terra) a un altre objecte (per exemple, una persona) cap al seu centre i per tant es mesura en Newtons (N). El Newton és la unitat de força (no és una unitat de massa!). La força amb què un planeta atrau un quilogram de massa és una característica del planeta i del lloc on es trobe aquest cos i s'expressa en N / Kg ("gravetat").
La garvetat és la força d’atracció que, a causa de la gravitació, és exercida per la Terra o per un astre qualsevol sobre els cossos materials i que els fa caure amb una acceleració, anomenada acceleració de la gravetat g, que és independent de llur massa. S'expressa amb m/s2 que equival a n/kg.

Ja hem parlat de massa, volum, pes i gravetat i els hem explicat, però encara ens queda la densitat:
Si es tenen dos objectes A i B de mides diferents i fets amb materials diferents. Com podríem determinar quin dels dos materials és més lleuger?
Imagen relacionadaL'objecte que menys massa per cada unitat de volum té, és el més "lleuger", o menys dens. Així doncs, el quocient entre la massa d'un objecte i el seu volum (m / V), és útil per mesurar la propietat dels cossos que vulgarment es diu "lleugeresa o pesadesa", i que científicament es diu DENSITAT.
La densitat no depèn de la quantitat de matèria, només del material. És a dir que serà la mateixa per un clau que per a una biga, si el tipus de ferro és el mateix. Com és característica de cada matèria, ens serveix per a distingir uns materials d'altres.
Per exemple, si pesem un litre d'aigua la seua massa serà X, si pesem dos litres d'aigua la seua massa serà 2X, en fer la divisió de massa entre volum el resultat serà el mateix.


Com sabem, els objectes menys densos que un líquid suren en ell i els més densos s'enfonsen (si estan totalment envoltats de líquid). Algunes persones confonen densitat amb viscositat. L'oli d'oliva, per exemple, és molt més viscós que l'aigua, però menys dens: flota en ella.

Amb els xiquets podriem explicar la densitat amb una columna de densitat:


També podem realitzar altres experiments amb objectes sòlids, he dir que fins i tot molts adults es queden bocabadats amb els resultats:



Per finalitzar us deixe aquest esquema que resumeix part de la teoria que hem vist, a la següent entrada podreu fer un repàs més concret del que s'ha vist fins ara.
ESQUEMA GENERAL DEL QUE HEM VIST



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada